З 18 березня 12:00 перестають здійснюватися всі залізничні, авіаційні, автобусні міжміські та міжобласні перевезення.

  • 556

Всі запроваджені Урядом заходи в Україні у зв’язку з коронавірусом, спрямовані на безпеку та охорону здоров’я українців. На цьому наголошено на брифінгу 17 березня.

Заступник Міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко повідомив, що Уряд 16 березня ухвалив низку рішень стосовно обмеження пасажирських перевезень та масових зібрань, сьогодні Верховна Рада України прийняла законопроект про запобігання поширенню коронавірусу.

«Ми працюємо на упередження. Всі превентивні заходи, які вживає Уряд, спрямовані на гарантування безпеки та здоров’я українців. Щоб Україна спокійно і виважено пройшла незвичний і складний спалах коронавірусу», – сказав головний державний санітарний лікар України.

Він вкотре нагадав, що головним захистом від зараження коронавірусної інфекції є дотримання особистих правил гігієни, мінімізація контактів та дотримання дистанції один від одного,  у зв’язку з чим і будуть заборонені пасажирські перевезення, закриті  громадські заклади тощо.

Тому Віктор Ляшко закликав українців з розумінням поставитися до незручностей і дотримуватися встановлених правил для своєї ж безпеки. А саме, залишатися вдома, без потреби не виходити на вулиці, за можливості працювати дистанційно, при найменшому натяку на хворобу інформувати лікарів, самоізолюватися.

Заступник Міністра закордонних справ Єгор Божок повідомив, що у зв’язку із припиненням міжнародних рейсів всі українці, які знаходяться за кордоном і бажають повернутися, обов’язково будуть повернуті додому. Він закликав громадян за кордоном тримати зв’язок з посольствами чи консульствами країни перебування, або зареєструйтеся в системі «ДРУГ». Українці, які опинилися на карантині у Єгипті, будуть повернуті після його завершення. «Робота продовжується, всі сили спрямовані на те, щоб не залишити без уваги жодного громадянина України», – зазначив він.

Владислав Криклій Міністр інфраструктури України повідомив, що з 17 березня припиняють роботу метрополітени: у Києві з 23:00, Дніпрі з 15:00, Харкові з 20:00.

З 18 березня 12:00 перестають здійснюватися всі залізничні, авіаційні, автобусні міжміські та міжобласні перевезення. Всі рейси, що заплановані до 12:00 будуть завершені.

За словами Владислава Криклія, Мінінфраструктури в координації з МЗС та Укрзалізницею працює над можливістю вивезення українців із-за кордону не лише авіаційним, а й залізничним сполученням, зокрема, з Німеччини, Чехії, Польщі.

Міністр також звернувся до авіаперевізників дотримуватися виконання Чиказької конвенції та не скасовувати рейси, якщо є вже продані квитки, тим більше не спекулювати на ситуації та не підвищувати вартість перельотів. «Шановні авіаперевізники, якщо ви продали квитки, то маєте вивозити пасажирів. Ми в будь-якому разі їх повернемо, але якщо ми повертаємо їх за свій рахунок, ми будемо звертатися з позовними заявами, щоб компенсувати ці кошти. Тому не спекулюйте на цьому, не підвищуйте вартість», – сказав Міністр.

Він нагадав, що Уряд вчора ухвалив важливе рішення щодо встановлення граничних тарифів на послуги з авіаційних перевезень з метою повернення українських громадян додому.

Владислав Криклій також повідомив, що вся інформація стосовно перевезень буде постійно оновлюватися на сайті Мінінфраструктури.

Крім того, як зазначив Міністр, серед заходів щодо запобігання коронавірусу відповідно до рішення Уряду, Укрпошта, окрім пенсій та соціальних допомог, доставлятиме громадянам і медичні засоби у разі потреби.

Всі обмеження та заборони у зв’язку з коронавірусом, спрямовані на безпеку та охорону здоров’я українців.