Державна екологічна інспекція попереджає: Спалювання листя шкодить Вашому здоров'ю

  • 251

Фото без опису

Державна екологічна інспекція попереджає

Спалювання листя шкодить Вашому здоров'ю

Інспекція вимагає не палити листя, не робити шкоди своєму здоров’ю та навколишньому природному середовищу та попереджає, що чинним законодавством України передбачено дисциплінарну, адміністративну, цивільну і кримінальну відповідальність.

Законом України від 13 квітня 2020 року № 556-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу», внесено зміни до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП).

За спалювання рослинності або її залишків, опалого листя, інших відходів передбачена наступна адміністративна відповідальність:

за статтею 77-1 КУпАП, тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060-6120 грн.) і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15300-21420 грн.).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6120-12240 грн.) і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (21420-30600 грн.);

за статтею 82 КУпАП «порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення», тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1360 грн.) і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн.).

за статтею 152 КУпАП «порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів», тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1360 грн.) і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн.).

Інспекція в черговий раз повідомляє про шкідливість спалювання рослинності або її залишків та опалого листя. Але, на жаль, проблема і далі залишається актуальною. При спалюванні листя в атмосферне повітря виділяються шкідливі речовини, такі як пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і ряд канцерогенних сполук, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань. Разом з гілками та листям горить сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Тільки при спалюванні поліетиленового пакету або ПЕТ-пляшки, в повітря надходить до 70 різноманітних хімічних сполук.

https://www.zp.dei.gov.ua/posts/210?fbclid=IwAR2sB4QwNPfax17LJerxbrOK0_YzrtOG7J69mNnRFTO0TUpr_5BTt3hkKJU