ПОРЯДОК повідомлення фізичними особи та суб’єктами господарювання, які застосовують засоби захисту рослин, СЕМЕНІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ПРО ЗАПЛАНОВАНЕ ЗАСТОСУВАННЯ ЗАСОБІВ ЗАХИСТУ РОСЛИН на території ради

  • 664

ПОРЯДОК

повідомлення фізичними особи та суб’єктами господарювання,

які застосовують засоби захисту рослин,

СЕМЕНІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

ПРО ЗАПЛАНОВАНЕ ЗАСТОСУВАННЯ ЗАСОБІВ ЗАХИСТУ РОСЛИН на території ради

 

05 березня 2021 року набрала чинності «Інструкція з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин», затверджена Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2021 року № 338 «Про деякі питання у сфері бджільництва».

Ця Інструкція є обов’язковою для виконання всіма державними органами, а також підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, юридичними особами незалежно від організаційно-правової форми та форми власності та фізичними - особами підприємцями, зокрема сімейними фермерськими господарствами, що провадять діяльність у галузі бджільництва (далі - суб’єкти господарювання) та фізичними особами.

Фізичні особи та суб’єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин, повинні вживати всіх заходів з метою попередження отруєння бджіл.

Фізичні особи та суб’єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин, зобов’язані завчасно повідомляти органи місцевого самоврядування про заплановане застосування засобів захисту рослин шляхом надання повідомлення про застосування засобів захисту рослин (далі - завчасне повідомлення) за три доби до запланованого їх застосування шляхом його надсилання на електронну адресу сільської ради: semenivkass@ukr.net або подання особисто за адресою: с.Семенівка вул.Першотравнева, 57, приміщення сільської ради.

Завчасне повідомлення подається фізичною особою та суб’єктами господарювання до органів місцевого самоврядування, на адміністративній території яких (з урахуванням відстані 10 кілометрів від зовнішнього периметру території застосування засобів захисту рослин) планується застосування засобів захисту рослин.

У разі якщо територія, на якій планується застосовування засобів захисту рослин, знаходиться на адміністративній території двох чи більше органів місцевого самоврядування (з урахуванням відстані 10 кілометрів від зовнішнього периметру території застосування засобів захисту рослин), завчасне повідомлення подається до всіх таких органів місцевого самоврядування.

Завчасне повідомлення повинно містити таку інформацію:

дата і час початку робіт із застосування засобів захисту рослин;

територія майбутнього застосування засобів захисту рослин (площа (га), кадастровий номер (за наявності), місце знаходження ділянки тощо);

назва препарату, діючі речовини та клас небезпеки запланованих до застосування засобів захисту рослин;

спосіб (метод) застосування засобів захисту рослин;

терміни ізоляції бджолиних сімей відповідно до класу небезпеки засобів захисту рослин;

прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) для фізичних осіб або повне найменування для суб’єктів господарювання;

дані для зв’язку з фізичними особами та суб’єктами господарювання (номер телефону та адреса електронної пошти);

відомості про сільськогосподарську культуру, що обробляється засобами захисту рослин.

Завчасне повідомлення про використання засобів захисту рослин на одній земельній ділянці (декількох земельних ділянках в одній місцевості) подається кожного разу фізичними особами та суб’єктами господарювання до органів місцевого самоврядування в разі використання засобів захисту рослин.

Усі роботи із засобами захисту рослин слід проводити у вечірні та ранкові години в період відсутності льоту бджіл при мінімальних висхідних повітряних потоках за швидкості вітру до 4 м/с.

Як виняток, допускається проведення обробок удень у похмурі та прохолодні денні години з температурою навколишнього повітря нижче +10 °C.

Заборонено обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

До роботи із засобами захисту рослин допускаються особи, які пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідне посвідчення (допуск), допуск та наряд на виконання робіт з пестицидами відповідно до Порядку одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 вересня 1995 року № 746.

Доведення змісту завчасного повідомлення до відома власників пасік здійснюється сілсьькою радою шляхом його опублікування на офіційній інтернет-сторінці, а також шляхом його надсилання особистим повідомленням на телефон чи на електронну адресу, зазначені під час реєстрації або кочівлі пасіки.

Відповідно до статті 38 Закону України «Про бджільництва» порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України.

Відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у:

неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин;

порушенні технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, що призвело до погіршення умов у ареалах розселення бджіл;

реалізації на території України не зареєстрованих в Україні засобів захисту бджіл.

Законами України може бути встановлено відповідальність також за інші види порушень у галузі бджільництва.

Більш детальну інформацію, Ви можете отримати за телефоном: 0966190131, контактна особа Логвін Ірина Олексіївна.

СПІВПРАЦЯ АГРАРІЇВ І ПАСІЧНИКІВ ЗБЕРЕЖЕ БДЖІЛ ВІД ЗАГИБЕЛІ!

Фото без опису

Масове отруєння бджіл в Україні: пасічники б?ють на сполох (відео) | Новини  й аналітика зі світу політики: оцінки, прогнози, коментарі з Німеччини та  Європи | DW | 21.06.2018