Держава буде активно допомагати малозабезпеченим виходити зі складних життєвих обставин

  • 1581

 

Держава змінює підходи до надання соціальної допомоги малозабезпеченим. Нові механізми запроваджуються в рамках експериментального проекту Міністерства соціальної політики України з організації в територіальних громадах соціальної роботи із сім’ями та дітьми, які належать до вразливих груп населення або перебувають у складних життєвих обставинах. Відповідна постанова ухвалена урядом.

Проект проходитиме з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2023 року в рамках проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», який реалізується Міністерством соціальної політики України спільно зі Світовим банком.

У рамках проекту у пілотних територіальних громадах буде проводитись апробація механізму інтеграції соціальних виплат та соціальних послуг, спрямованих на забезпечення комплексною соціальною підтримкою малозабезпечених сімей та одиноких матерів. Така підтримка передбачає надання адресної грошової виплати разом із соціальними послугами для того, щоб людина мала можливість вийти зі складних життєвих обставин.

Залежно від потреб громади, будуть напрацьовані форми організації інших, крім соціальних, послуг роботи з такими сім’ями. Як приклад, створюватимуться простори або центри для роботи з дітьми, особами з інвалідністю, особами похилого віку, майданчики консалтингової та юридичної допомоги для започаткування та ведення бізнесу, у т.ч. спільного для декількох учасників тощо. 

Крім того, керівництво громади буде працювати з роботодавцями, волонтерами, громадськими та благодійними організаціями щодо вирішення питань працевлаштування учасників проекту.

За результатами проекту планується підготувати зміни до законодавства, які сприятимуть посиленню адресності державної соціальної підтримки сімей, формуванню в отримувачів державної соціальної допомоги здатності до самозабезпечення та виходу зі складних життєвих обставин.

Нагадаємо, що громади, які візьмуть участь у пілотному проекті, отримають необхідні транспортні засоби та комп’ютерне обладнання для фахівців із соціальної роботи. Окрім технічного забезпечення фахівці таких громад пройдуть навчання щодо організації соціальної роботи і надання соціальних послуг населенню.

Для участі у пілоті громади мають подати документи до Нацсоцслужби до 1 жовтня поточного року.