Громадська організація «ПРАВО ПЛЮС» за програмою малих грантів «Доступ до правосуддя у цільових громадах приазовського регіону Запорізької та Донецької області», яка адмініструється ІСАР Єднання  в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру

  • 2518

Громадська організація «ПРАВО ПЛЮС»  за програмою малих грантів «Доступ до правосуддя у цільових громадах приазовського регіону Запорізької та Донецької області», яка адмініструється ІСАР Єднання  в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Євросоюзу, з червня по листопад 2021 року реалізує  проєкт  «Створення юридичної мережі у віддалених населених пунктах приазовського регіону Запорізької області» на території Приазовської, Семенівської та Новенської ОТГ.

 Основним завданням проєкту є покращення доступу до юридичної допомоги  мешканцям Приазовської, Семенівської та Новенської ОТГ, надання якісної та оперативної первинної юридичної допомоги шляхом   підготовки громадських радників ( параюристів) , яких люди будуть сприймати як надійне перше джерело інформації і будуть мати до них постійний доступ.

         Результати першого соціологічного опитування виявили, що більшість опитаних громадян у віддалених селах цільових громад не знали про  існування безоплатної правової допомоги та про можливість отримання первинної та вторинної безоплатної правової допомоги ; про існування проєкту «Радник БПД» й мобільного застосунку «Твоє право» .

         ГО «ПРАВО ПЛЮС» проведено відбір 11 кандидатів параюристів для отримання базових знань із захисту прав людини і запобіганню їхньому порушенню,   ознайомлення з системою безкоштовної правової допомоги, призначенням та стандартами роботи параюристів.  Навчання параюристів проходить у формі семінарів-тренінгів. Всі параюристи  підключилися до проєкту «Радник БПД».

    З метою  інформування  сільського населення про  можливості отримання  безоплатної правової допомоги  ГО «ПРАВО ПЛЮС»  розроблено та виготовлено інформаційний буклет «Система безоплатної правової допомоги в Україні» . Буклети поширюються в цільових громадах параюристами, які також інформують сільське населення про можливість отримати безкоштовну юридичну допомогу від професійного юриста в межах реалізації  проєкту.                                                                                                                 

  Надалі громадські радники / параюристи мають надавати першу допомогу сільському населенню цільових громад  у вигляді правових консультацій, інформації та перенаправляти за необхідністю до професійних юристів з метою отримання безоплатної первинної чи вторинної юридичної допомоги. Допомога громадських радників безкоштовна та конфіденційна.

 

Фото без опису