Повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування, реорганізації закладів загальної середньої освіти на території Семенівської сільської ради

  • 787

Повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування, реорганізації закладів загальної середньої освіти

на території Семенівської сільської ради

 

1.Найменування організатора громадського обговорення -  Семенівська сільська рада.

2.Мета: врахування думки жителів Семенівської сільської ради щодо перейменування  та реорганізації ЗЗСО.

  Запрошуємо вас долучитися до громадського обговорення проєкту Плану перспективної, оптимальної, спроможної мережі закладів загальної середньої освіти  сільської ради.

     Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 78 Господарського кодексу України, пункту 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій», постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів», Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій», Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», до Закону України “Про повну загальну середню освіту” від 18 березня 2020 року, не вживаються терміни «І ступінь» чи «І-ІІ», «І-ІІІ ступені». Натомість Закон містить терміни “початкова школа”, “гімназія”, “ліцей”. Зокрема Стаття 32 про «Утворення, реорганізація, ліквідація та перепрофілювання закладу загальної середньої освіти» говорить:

  1. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).
  2. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.
  3. Розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради.

      Рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу), приймають районні, міські, сільські, селищні ради.

       Ліцеї можуть бути утворені та здійснювати освітню діяльність за умови дотримання вимог цього Закону, ліцензійних умов та положення про ліцей, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

      Рішення про утворення початкової школи як структурного підрозділу у складі гімназії, його реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймає (приймають) засновник (засновники) такого закладу освіти.

      Під час утворення закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний враховувати вимоги ліцензійних умов провадження освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти.

2. У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

      Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту, відповідного рішення засновника.

Стаття 35. Типи закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти:

1. Здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечують:

початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;

гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;

ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

Початкова школа функціонує як окрема юридична особа або як структурний підрозділ гімназії.

Гімназія та ліцей функціонують як окремі юридичні особи.

Як виняток, за рішенням засновника, ліцей може також забезпечувати здобуття базової середньої освіти.

   Заклад загальної середньої освіти, що здійснює освітню діяльність на декількох рівнях загальної середньої освіти, має тип закладу вищого рівня, на якому провадиться освітня діяльність.

        Закон України «Про освіту» (ст. 25)

        Засновник закладу освіти зобов’язаний:

     у разі реорганізації чи ліквідації закладу освіти забезпечити здобувачам освіти можливість продовжити навчання на відповідному рівні освіти».

         Конституція України (ст. 143)

        Територіальні громади, села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

        Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 26)

        Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

        Закон України «Про освіту» набрав чинності 28 вересня 2017 року. Згідно з підпунктом 13 пункту 3 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону переоформлення установчих документів закладів освіти з метою приведення їх у відповідність із Законом здійснюється протягом п'яти років з дня набрання чинності Законом. Відповідно до пункту 5 цього ж розділу Закону засновникам закладів освіти рекомендовано протягом п’яти років привести установчі документи закладів освіти у відповідність із Законом. Таким чином установчі документи, зокрема статути закладів загальної середньої освіти, мають бути переоформлені до 28 вересня 2022 року.

Станом на сьогодні на території Семенівської  сільської ради функціонують 6 ЗЗСО  І-ІІІ ступенів.  Кількість учнів Семенівської сільської ради, що здобувають освіту на усіх рівнях, складає 924 учня.

      Розрахунок освітньої субвенції, яка забезпечує виплату заробітної плати педагогічним працівникам, здійснюється на основі скоригованої розрахункової наповнюваності класів. Така наповнюваність, у свою чергу, визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання. Для нашої громади вона становить 13 учнів на клас.

     Вартість утримання одного учня  в ЗЗСО Семенівської сільської ради становить біля 32 тисяч грн. на рік.  Кількість учнів на одного вчителя складає 7,2 дітей.  Школи з нижчою фактичною наповнюваністю класів у порівнянні з розрахунковою є найбільш затратними установами (у перерахунку на одного учня).

Серед закладів громади найбільш затратними є:

Назва закладу

     Вартість утримання одного учня  в ЗЗСО

1

КЗ «Трудівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів»

50227 грн

2

КЗ «Полянівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів»

39523 грн.

3

КЗ «Новгородківський ЗЗСО І-ІІІ ступенів» 

38318 грн

4

КЗ «Високівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів»

35695 грн

5

КЗ «Новомиколаївський ЗЗСО І-ІІІ ступенів»

30373 грн

6

Семенівському ЗЗСО І-ІІІ ступенів

19405 грн

Для порівняння, вартість навчання одного учня у Семенівському ЗЗСО І-ІІІ ступенів  становить 19405 грн., а у КЗ «Трудівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів» - 50227 грн., тобто майже у 2,6 рази менше ніж в  КЗ «Трудівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів».

 Саме тому, за критерієм спроможності освітньої мережі, серед 67 громад Запорізької області Семенівська  освітня мережа займає 43 місце, з дефіцитом з розрахунку в 1,2. Цифра сформована на основі аналізу ФНК та РНК у порівнянні 1-4 класи, 5-9 класи та 10-11 класи, саме в старшій школі індекс спроможності є найнижчим. Розпорядник коштів (Семенівська  сільської ради), керуючись пунктом 28 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого КМУ від 28.02.2002 №228, встановлює, що витрати повинні бути приведені у відповідність з бюджетними асигнуваннями. Залишків освітньої субвенції  можна використати на зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти, а саме: придбання шкільних автобусів, підручників та посібників, оснащення навчальних кабінетів, заходи, пов’язані з забезпеченням пожежної безпеки, будівництво нових туалетних приміщень, тощо. Проте надмірні витрати на утримання позбавляють можливості реінвестувати кошти громади у розвиток шкіл, які забезпечують більш високу якість освітніх послуг, крім того додаткове фінансування в такому випадку буде виділено з коштів Семенівської сільської ради, що могли б бути спрямовані на розвиток інфраструктури, співфінансування проектів тощо.

 З проведеного обліку дітей шкільного віку на території  прогнозується суттєве зменшення здобувачів освіти по закладах освіти до 2027 року врахувуючи навіть  те, що всі діти  на територіях будуть  до школи  зараховуватимуться у 6 років та після 9 класу всі  продовжать навчання в ЗЗСО.

 

 Назва закладу

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

КЗ«Полянівський ЗЗСО І-ІІІ ст»

83

111

115

112

107

98

99

КЗ «Високівський ЗЗСО І-ІІІ ст»

90

103

97

101

98

83

75

КЗ«Новгородківський ЗЗСО І-ІІІ ст»

119

120

121

116

120

111

108

КЗ«Новомиколаївський ЗЗСО І-ІІІ ст»

196

 190

191

200

188

174

166

КЗ «Трудівський ЗЗСО І-ІІІ ст»

57

55

56

56

52

54

43

Семенівськийй 

380

388

384

369

372

337

307

 

  Так взагалі не будуть відкриті  1 класи з чисельність менше 5 учнів  у закладах освіти:

 

Назва ЗЗСО

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

КЗ «Трудівський ЗЗСО І-ІІІ ст»

 

4

3

 

3

2

0

КЗ«Полянівський ЗЗСО І-ІІІ ст»

6

 

 

2

 

5

6

КЗ «Високівський ЗЗСО І-ІІІ ст»

 

5

3

2

5

2

2

КЗ«Новгородківський ЗЗСО І-ІІІ ст»

 

 

 

4

 

 

2

КЗ«Новомиколаївський ЗЗСО І-ІІІ ст»

 

 

 

 

 

5

 

 

      Аналіз фактичної та розрахункової наповнюваності класів окремо у 1-4 класах, 5-9 класах та 10-11 класах вказує на те, що в старшій школі індекс спроможності є найнижчим.

Назва закладу освіти

Семенівський ЗЗСО І-ІІІ ст

КЗ «Новомиколаївський ЗЗСО І-ІІІ ст»

КЗ «Новгородківський  ЗЗСО І-ІІІ ст»

КЗ «Трудівський  ЗЗСО І-ІІІ ст»

КЗ «Полянівський  ЗЗСО І-ІІІ ст»

КЗ «Високівський  ЗЗСО І-ІІІ ст»

Всього учнів

379

197

113

55

93

87

Кількість учнів у класі

1 клас

33

16

14

7

6

8

2 клас

32

21

10

5

12

12

3 клас

50

33

18

9

11

9

4 клас

42

19

8

6

12

7

5 клас

39

14

11

11

4

10

6 клас

47

15

11

0

7

6

7 клас

33

17

11

8

11

11

8 клас

32

28

10

6

10

12

9 клас

26

15

7

2

9

7

10 клас

19

10

8

1

5

0

11 клас

25

8

5

0

6

5

 

З наступних  існуючих даних ( за умови, що діти продовжать навчання в 10 класі)  видно, що старша школа 10-11 класи можуть функціонувати лише у Семенівському ЗЗСО та Новомиколаївському.

 

Назва закладу

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

КЗ«Полянівський ЗЗСО І-ІІІ ст»

5

12

11

11

7

5

4

КЗ«Новгородківський ЗЗСО І-ІІІ ст»

7

7

11

15

11

11

8

КЗ «Високівський ЗЗСО І-ІІІ ст»

0

7

12

11

6

10

7

КЗ«Новомиколаївський ЗЗСО І-ІІІ ст»

8

14

27

17

14

14

18

КЗ «Трудівський ЗЗСО І-ІІІ ст»

0

2

6

8

11

7

7

Семенівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів

18

27

30

30

30

30

30

Головне у закладі освіти – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні.

Створення об'єднаної  громади надало жителям наших сіл широкі можливості для формування своєї унікальної та ефективної системи управління освітньою сферою, яка в кінцевому рахунку допоможе підвищити якість освітніх послуг і заощадити кошти громади.

Пропозиція Семенівської сільської  ради

    Проаналізувавши перспективну мережу, підвезення учнів, кадрове забезпечення, матеріально-технічну базу, провівши засідання робочої групи відділу освіти виносимо на громадське обговорення  можливий варіант вирішення питання щодо перейменування, реорганізації закладів загальної середньої освіти та  перспективного планування спроможної освітньої мережі на території Семенівської  сільської ради за наступним планом:

    • Семенівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів  перейменувати у Семенівський ліцей Семенівської сільської ради Запорізької області з 1 серпня 2022 року;
    •  КЗ «Новомиколаївський ЗЗСО І-ІІІ ступенів» перейменувати у Новомиколаївський  ліцей  Семенівської сільської ради Запорізької області з 1 серпня 2022 року;
    •  Трудівську філію реорганізувати у філію «Трудівська початкова школа»  Новомиколаївського  ліцею  Семенівської сільської ради Запорізької області з 1 серпня 2022 року;
    • КЗ «Полянівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів»  реорганізувати у Полянівську гімназію  Семенівської сільської ради  Запорізької області  з 1 серпня 2022 року;

- КЗ «Високівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів»  реорганізувати у Високівську гімназію Семенівської сільської ради  Запорізької області  з 1 серпня 2022 року;

 - КЗ «Новгородківський  ЗЗСО І-ІІІ ступенів»  реорганізувати    Новгородківський  ліцей Семенівської сільської ради  Запорізької області  з 1 серпня 2022 року.

Умови участі в обговоренні та додаткова інформація

Формат проведення громадського обговорення: у зв’язку з продовженням дії постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та забороною масових зібрань, пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою с.Семенівка, вул. Першотравнева,57

Також із дотриманням усіх заходів безпеки: публічне громадське обговорення передбачатиме проведення на базі ЗЗСО:

• конференцій, форумів, громадських слухань, засідань за круглим  столом, зборів, зустрічей з громадськістю за окремим планом, поданим директорами шкіл;

• теле- або радіодебатів, Інтернет-конференцій, електронних консультацій.» (п. 13 Порядок № 996)

     До участі в обговоренні запрошуються всі  мешканці Семенівської  сільської ради.

6. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення, Семенівська  сільська рада,           с. Семенівка, вул. Першотравнева, 57.

7. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Станчевська Ольга Василівна – перший  заступник сільського голови  з питань діяльності  виконавчих органів Семенівської сільської ради. Контактна особа – Ткаченко Владислав Вікторович, начальник відділу освіти Семенівської сільської ради,  тел.0966024066

8. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Семенівської сільської ради.