ЯК ПІДГОТУВАТИ ДИТИНУ ДО ПОВІТРЯНИХ ТРИВОГ У ШКОЛІ?

  • 129

З початком вересня багато українських дітей знову почали ходити до школи. Дехто з них може розгубитися чи запанікувати через звук сирени, тож Міністерство охорони здоров’я у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативи Олени Зеленської "Ти як?" пояснило, як підготувати школярів до повітряних тривог під час навчання.

Готуємо дитину до повітряної тривоги у школі:

1. Дізнайтеся все про укриття у школі, обговоріть з дитиною порядок дій під час тривоги. Поясніть, що вчителі мають чіткі інструкції на випадок таких ситуацій, тож їх потрібно слухати.
2. Розповідайте, що навчальний процес триває і під час повітряної тривоги. Наголосіть, що дитина в цей час не може піти додому, крім того, виходити з укриття небезпечно для її життя та здоров’я.
3. Якщо ваша дитина сама ходить до школи та повертається з нею, розкажіть і покажіть їй укриття дорогою на випадок, якщо повітряна тривога застане її між школою та домом. Якщо найближче укриття далеко, можна скористатися підземним переходом, магазином у підвалі. Якщо дитина у громадському транспорті під час тривоги, потрібно вийти з нього й прямувати до найближчого укриття. 
4. Поясніть дитині, що не можна чіпати вибухонебезпечні предмети. 
5. Надайте адміністрації школи свої контакти чи контакти тих, хто може забирати дитину зі школи. Також розкажіть, які медпрепарати приймає дитина, як вона може поводитися під час тривожних ситуацій. 
6. Подбайте про те, щоб дитина знала ваші контакти, свою групу крові, свої хронічні хвороби.
7. Приєднайтеся до розсилки/чату школи чи класу, щоб бути в курсі всіх подій.


Якщо повітряні тривоги викликають у дитини відчуття страху й паніки, стабілізувати її допоможуть прості вправи:

Дихання животом. Покладіть руку на живіт, зробіть кілька усвідомлених вдихів (через ніс) і видихів (через рот). Поясніть дитині, що коли вона вдихає, то м’яко надуває свій живіт, ніби повітряну кульку, а коли видихає, повітря виходить з кульки. Таке дихання заспокоює та допомагає кисню швидко наситити кров.

Вправа "Метелик". Покладіть ліву руку на праве плече, а праву - на ліве. По черзі похлопуйте долонями по плечах: "тік" по одному, "так" - по іншму. Робіть вправу повільно та монотонно. Це допомагає "вимкнути" тривогу й паніку.  

Інші вправи й техніки, щоб заспокоїти дитину під час повітряної тривоги:

* Знайти кілька предметів одного кольору й перелічити їх.
* Порахувати кроки до певного предмета.
* Порахувати від 10 до 1.
* Потерти кінчик носа. 
* Легенько натиснути долонями на очні яблука з двох боків.
* Подивитися праворуч якомога далі, не повертаючи голови, затримати погляд на 15–20 секунд, потім перевести погляд прямо, потім подивитися ліворуч якомога далі, потім знову прямо.
* Розтерти точку між підмізинним пальцем і мізинцем.

Фото без опису

Інші новини

Всі новини