ДО УВАГИ СІЛЬГОСПВИРОБНИКІВ! ЕКОЛОГІЧНИЙ ПРОЄКТ "ФАЦЕЛІЯ"

  • 395

Екологічний Рух «Зелене Сонце» та Національний Ботанічний Сад iм. М. М. Гришка НАН України приділяє особливу увагу існуючій проблемi, безпосередньо пов'язаній з фермерським видом діяльності.

У світі непомітно продовжує розгортатися апокаліпсис для комах: гинуть мільярди бджіл, метеликів та інших значимих для життя нашої планети комах. Незабаром їхня загибель може катастрофічно позначитися на сільськогосподарських культурах та крихких екосистемах по всьому світу і Україна не є винятком. Нещодавні дослідження показують, що понад 40% видів комах скорочуються у чисельності, а третина перебуває під загрозою і їхня загальна швидкість вимирання у 8 разів вища за ссавців, птахів та рептилій! Це створює загрозу екологічного колапсу.

Токсичнi сiльськогосподарські пестициди одна з основних причин загибелі комах. Країни ЄС вже починають запроваджувати обмеження щодо їх використання в аграрному секторі Європи. Ми пропонуємо інший стратегічний шлях вирішення цієї проблеми.

Враховуючи зрозумілу економічну мотивацію (причину) фермера у використанні пестицидів, ми пропонуємо Вам взяти безпосередню участь в екологічному Проєкті «Фацелія», який допоможе знизити вище зазначену загрозу та дозволить фермеру продовжувати вільно боротися з бур'янами (з чистою совістю) та добиватися кращих результатів у майбутньому врожаї.

Фацелiя! Красиві квіти фацелії неймовірним і чудовим чином приваблюють запилювачів та інших комах, є медоносом. Культура стійка дошкідників та різних захворювань. Ефективно бореться з різними видами бур'янів. Є сидератом.

Фацелію сіють ранньою весною, щоб вона цвiла під час використання фермерами пестицидів у боротьбі з бур'янами. Це робиться для кількох цілей, які вже згадувалися вище.

 

Властивості фацелії:

  • Квіти фацелії своїми дивовижними властивостями приваблюють запилювачів та інших комах та є для них кормовою базою.
  • Збільшує ймовірність запилення сусідніх з нею культур, підвищуючи, таким чином, їхню врожайність, та виробництво меду.
  • Бореться з усіма небажаними бур'янами, витісняючи всі відомі нині їх види.
  • Додатковий бонус – на неї злітаються хижаки, які харчуються листовiйками, квіткоїдами, плодожерками.
  • 3 погляду простоти посіву та вирощування, фацелія один iз найзручніших і невибагливих сидератів, тому її так люблять багато фермерів.

 

Участь кожного фермера в екологічному проекті «Фацелія» дозволить кардинально змінити екологічну ситуацію в Україні.