29 серпня – День пам'яті захисників України, які віддали своє життя за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність нашої держави.

  • 33

Фото без опису

  У цей день ми схиляємо голови перед тими, хто пішов, захищаючи нашу свободу і мирне небо. Їхній героїзм та відданість залишаються у наших серцях назавжди.

Особливо значимим цей день є сьогодні цього року, адже минають десяті роковини завершення боїв за Іловайськ Донецької області. (https://mil.in.ua/uk/articles/ilovajsk-arhivni-kadry-boyiv-ta-istoriya/) Іловайськ, місто за 40 кілометрів від Донецька, є важливим залізничним вузлом, який влітку 2014 року був окупований бойовиками. Бої за місто увійшли в історію під назвою “Іловайський котел”.

10 серпня 2014 року відбулася перша спроба звільнення Іловайська, в якій брали участь українські добровольчі підрозділи, але атака була відбита окупантами. 18 серпня 2014 року відбулася друга спроба штурму: підрозділи ЗСУ разом з добровольчими батальйонами увійшли до міста і змогли закріпитися. Проте вже 23-24 серпня Росія почала введення підрозділів регулярної армії на територію України, що призвело до оточення українських бійців — вони опинилися в так званому "котлі" без води, їжі та боєприпасів, під постійними артилерійськими обстрілами.

29 серпня українські війська почали виходити з оточення двома колонами, маршрути "зеленого коридору" були погоджені. Спершу колони рухались без перешкод, але невдовзі, всупереч домовленостям, російські війська відкрили вогонь. Так званий "зелений коридор", про який закликав бойовиків путін, виявився пасткою.

🙏Ми пам’ятаємо кожного, хто віддав своє життя за Україну. Вічна пам'ять героям! Низький уклін їхнім родинам і близьким, які втратили найдорожчих.

Слава Україні! Героям Слава!