1 червня в Україні святкується День захисту дітей

  • 295

«Я-людина, хоча ще дитина. І байдуже, чи я тільки-но з’явилась на світ, чи мені 5 місяців, чи 16 років. Я живу. Маю право жити. Я вслухаюсь в світ, вдивляюсь в його, часом, не такі вже й добрі очі, вростаю в нього своїми думками, мріями, почуттями. Я стаю його часткою. Нехай і малесенькою. Але серед океану слів хтось почує і мій голос. Нехай тихий, але в ньому та незвідана сила, якої не збагнути Вам, дорослим, заклопотаним власними справами, турботами... Я особистість, і ви маєте прислухатись до мене, почути, помітити мене! Я творю свій світ, він схований десь далеко-далеко, на межі між вічністю і реальністю. І однаково, чи білий він, чи чорний – ніхто не має право нівечити його.

Я маю чисту душу. Не знищену гріхом, зрадою, заздрістю, не заплямовану підлістю, ненавистю і брехнею. Вона не стоїть на колінах перед блиском золотих монет, не прагне володіти імперіями, мільйонами людей, не торгує своєю честю та гідністю. Вона вільна від суєти. Ви можете насміхатись. Ви можете сто раз вторити “Ти ще мала. Що ж бо ти знаєш про своє життя...” Та хай відповість Вам Господь: “..Коли не навернетесь і не станете, як діти, - не ввійдете в царство Небесне” (Євангеліє від св. Матвія 18:3).

Мені не байдуже горе пораненої пташки і скривдженої людини, розпач Землі, що задихається від диму електростанцій і хімічних заводів. Я ж бо вірю в казку, я ж бо переконана: добро перемагає зло.

Я – проти зла, проти воєн і насильства, проти фальші і лицемірства, проти сварок і образ. Зазирніть мені в вічі і збагнете: я хочу бачити світ лише добрим, щасливим, усміхненим. Не розбивайте моїх рожевих мрій. Бо ж, зрештою, не так вже й мало залежить від Вас...»

Приблизно так би виглядав лист дитини до людини дорослої. А кому його адресувати? Як довго чекати на цю відповідь? Та чи прийде вона? Чи знайде хвилинку вільного часу дорослий світ? До кого має звернутись дитина по допомогу?

     Традиційно 1 червня в Україні святкується День захисту дітей.

У нашому законодавстві говориться, що держава захищає права дитини, дотримується Конвенції ООН про права дитини і контролює її дотримання.

З січня 2021 року в Семенівській сільській раді працює Служба у справах дітей. Саме вона постійно, системно захищає права дитини, відстоює їх, контролює дотримання Конвенції.

         На території сільської ради проживає 1800 дітей. На обліку в Службі у справах дітей перебувають 28 дітей, які мають статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. Двадцять п’ять дітей влаштовані до сімейних форм виховання, двоє перебувають в навчальних закладах, одна дитина вже познайомилася з майбутніми опікунами.

Також, з метою забезпечення соціального захисту та захисту житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, Службою контролюється стан дотримання вимог законодавства щодо житлових і майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На позачерговому квартирному обліку в Семенівській сільській раді перебувають вісім дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування віком від 16 до 18 років та чотирнадцять осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

         Крім того на обліку в службі у справах дітей перебувають двадцять дітей із сьоми родин, які опинилися в складних життєвих обставинах через ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків.

     Інформацію про дітей з таких сімей Служба отримує від старост старостинських округів, шкіл, медичних та соціальних працівників, сусідів і також самих дітей, які звертаються до Служби у справах дітей безпосередньо або використовують телефони. По надходженні сигналу про порушення батьками (чи особами, які їх замінюють) прав дитини Служба у справах дітей створює комісію у складі працівника Служби, старости старостинського округу, спеціаліста з соціальної роботи, дільничного офіцеру поліцїї, і відвідує помешкання, де проживає дитина з сім’єю. Члени комісії проводять бесіду з батьками, родичами, сусідами, а також, з дозволу батьків, з самими дітьми, якщо діти можуть зазначити свою думку.

У разі, якщо конфлікт не вдається ліквідувати за допомогою бесід та інших заходів впливу, Служба у справах дітей має право порушити справу про позбавлення батьківських прав. У виключних випадках, коли існує реальна загроза життю чи здоровю дитини, дитина може бути негайно вилучена з сім’ї до вирішення судом справи про позбавлення батьківських прав батьків такої дитини. Разом з тим, треба розуміти, що кожен з таких випадків є дуже складним як для тих, чиї долі він зачіпає, так і для соціальних працівників.

Найдорожче що є у людини — це її діти. Діти часто не можуть самостійно змінити ситуацію, що складається в родині, не можуть захистити себе від жорстокості батьків, і тоді на захист дітей стає держава.

Служба у справах дітей Семенівської сільської ради і в подальшому планує проводити роботу, щодо пропаганди сімейних форм виховання, здійснення заходів, щодо соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, запобігання дитячої бездоглядності та безпритульності, жорстокого поводження із дітьми, які проживають на території Семенівської сільської ради.

         Берегти своїх дітей, поважати їх, робити все залежне від нас, щоб дитинство у дітей було щасливим — це пріоритетне завдання, яке ставить перед собою Служба у справах дітей Семенівської сільської ради.

 


Фото без опису